Zaznacz stronę

Wino, napój alkoholowy uzyskiwany z winogron. Pity od lat przez wysoko postawione rody czy do obiadu. Czy wino to wyłącznie wykwinty dodatek do posiłku czy jest produktem dla każdego na każdą porę? Na te pytania i wiele więcej, znajdziecie odpowiedzi w dalszej części artykułu. 

Historia wina. 

Wino tak jak już zostało to wspomniane produkuje się z głównie z winogron, a dokładniej z moszczu winogronowego. Istnieją także wina, produkowane z innych roślin, np. roślin tropikalnych, ba, czasami “wino” odnosi się do napojów sporządzonych ze skrobi, których proces produkcji bardziej przypomina produkcję piwa niż wina. Wino składa się w większości z wody (około 80-90%), etanolu, kwasów, związków fenolowych, polisacharydów i glicerolu, a proces jego wytwarzania znany jest od czasów starożytnego Egiptu. Popularność wina stopniowo z południa podążała ku północy, aż w XIV wieku uprawy winorośli dotarły do Polski. Teraz wino i wiele innych rodzai alkoholi, możecie znaleźć w TUTU Jazz & Whisky Club. 

Konsumpcja wina. 

Wino nie jest trunkiem odświętnym, znajdą się rodzaje które można serwować w każdej sytuacji. W krajach na południu Europy często wino jest dodatkiem do obiadu czy kolacji. Otwarcie wina zazwyczaj w warunkach domowych sprowadza się do poszukiwania korkociągu przez kilka minut, natomiast gdy wyjdziemy do restauracji czy do baru możemy spotkać dwa rodzaje korkociągów którymi otwierane są butelki. Korkociąg barmański posiada małe, przydatne ostrze oraz jedno ramie, które za pomocą prostej dźwigni pomaga w łatwy sposób wyjąć korek. Drugi rodzaj, częściej spotykany rodzaj korkociągu to korkociąg motylkowy, składa się z ruchomy ramion dzięki którym szybko wyciągniemy korek z butelki. Kolejnym elementem ważnym podczas konsumpcji wina jest temperatura podania. Wino czerwone podajemy zazwyczaj w temperaturze około 17°C, a wino białe w temperaturze od 8°C do 12°C. Od temperatury zależy wiele, ponieważ pozwala lepiej uchwycić smak oraz zapach trunku. Podanie wina kojarzy nam się z pięknymi kieliszkami. Zaprojektowane one są w taki sposób, aby wydobyć jak najwięcej zalet. Teraz już czas na opisanie samej konsumpcji tego alkoholu. Każdy wie, że trzeba kieliszek trzymać za nóżkę, ale niektórzy krępują się wąchać wino, a dzięki temu wino da nam więcej od siebie niż możemy się spodziewać po normalnej konsumpcji. Kolejną wartą do zapamiętania radą jest przetrzymanie przez chwilę wina w ustach, aby lepiej przystosować nasz organizm do kontaktu z alkoholem. Pamiętajcie, wino to trunek, który możecie pić zawsze, ale warto trzymać się zasad, które pomogą nam wyciągnąć z niego jak najwięcej. 

Ten i więcej rodzajów alkoholi możecie znaleźć w TUTU Jazz & Whisky Club, gdzie nie tylko zaznacie rozkoszy na języku, ale także i w uszach słuchając najlepszego jazzu. 

Odwiedź strony naszych pozostałych klubów