Zaznacz stronę

Whisky- brunatny trunek, który kojarzy się ze Szkocją, ich tradycją i kulturą. Czy tylko w kraju kiltów i dud produkowany jest ten charakterny trunek? Czy to tylko alkohol dla dżentelmenów? O tym i więcej w dalszej części artykułu. 

Historia wody życia. 

Whisky co ciekawe pochodzi nie ze Szkocji, a z Irlandii. Napój ten uzyskiwany z destylacji zacieru zbożowego i dojrzewający w dębowych beczkach. Samo whisky produkowane jest od VII wieku, niestety tak wiekowe okazy nie są już spotykane, ale za naszym barem znajdziecie nowsze, pyszne i znane wszystkim odmiany tego trunku. Wracając, początki whisky łączą się z mnichami, a mianowicie z miksturą, którą produkowali z destylacji sfermentowanych owoców. Podobno whisky wynalazł sam św. Patryk. 200 lat później mikstura powędrowała do Szkocji jako lek. W połowie XVI wieku, trunek ten już nie traktowano jako lek, lecz skupiono się na jego aktualnym zastosowaniu. Między XVII, a XVIII wzrost podatków spowodował ucieczkę producentów whisky do podziemi. Mniej legalna produkcja przyczyniła się do przekazywania przepisu z pokolenia na pokolenie. XIX wiek to zmniejszenie podatków, a co za tym idzie produkcja w większych ilości alkoholu. Ten wiek przynosi także wiele znanych do dziś marek takich jak: Chivas Regal, Johnnie Walker, Ballantine’s. 

Typy whisky. 

  • Irlandzkie – whisky pochodzące z Irlandii produkowane jest z jęczmienia i jego słodu. Irlandzkie whisky przechodzi przez proces potrójnej destylacji. Ambasadorem tego rodzaju whisky są przede wszystkim Jameson oraz Bushmills. 
  • Szkockie – scotch produkowane jest na dwa sposoby. Pierwszy z nich – single malt – produkowane jest w 100% ze słodu jęczmiennego. Drugi to blended, jak sama nazwa podpowiada jest to mieszanka zbóż. Co ciekawe, blended dojrzewa w dębowych beczkach, które były już używane wcześniej, aby uzyskać wyjątkowy smak drewna oraz tego co było w beczce wcześniej. Najpopularniejsze single malty to: Glenmorangie oraz Glenfiddich, a blendami, które spotykamy najczęściej są: Ballantine’s, Grant’s, Johnnie Walker oraz Chivas Regal. 
  • Amerykańskie – whisky pochodzące z północnej ameryki produkowane jest z kukurydzy, żyta, pszenicy lub z jęczmiennego słodu, które dojrzewają w nowych beczkach przez co najmniej 2 lata. W USA większość stanów ma własne rodzaje whisky. Najpopularniejszymi markami zza oceanu są: Jim Beam, oraz Jack Daniel’s 
  • Japońskie – Tradycje produkowania whisky w kraju kwitnącej wiśni są krótkie, ponieważ dopiero w 1924 roku zaczęto produkować tam ten brunatny napój. Destylarnie pochodzące z tego wyspiarskiego kraju czerpią dużo ze szkockich tradycji, ale każda ma własne mieszanki. Japońska whisky dopiero podbija rynek, ale już ma dwie marki, które przodują w wyścigu: Nikka i Yamazaki 

Wiele rodzai whisky oraz inne alkohole dostępne są oczywiście w TUTU Jazz&Whiskey na ul. Rabiańskiej 17. 

Odwiedź strony naszych pozostałych klubów