Zaznacz stronę

Zacznijmy od tego, że rodzajów whisky jest wiele i w poszukiwaniu swojego ulubionego trunku natrafisz na takie, które bardziej przypadną Ci do gustu, jak i na takie, które będziesz później omijał szerokim łukiem. Skup się na tym, jaki smak będzie najbliższy Twoim upodobaniom i na jego podstawie ogranicz liczbę potencjalnych napojów. Zawsze możesz zdać się na doświadczenie barmana w TUTU Jazz & Whiskey Club, ale jeśli będziesz oczekiwał konkretnego smaku i aromatu, ułatwisz jemu zadanie, oraz zyskasz pewność, że będziesz zadowolony ze szklanki złotego napoju. 

Istnieją różne rodzaje whisky: wytwarzane ze słodu jęczmiennego (wyłącznie z takiego słodu produkowane są whisky szkockie), z żyta, pszenicy czy kukurydzy (whisky kukurydziane jest najpopularniejsze w wytwórniach amerykańskich). Do tego dochodzi ważny element czy dana whisky jest typu single malt czy blended.  

Sięgając więc po whisky typu single malt, wiemy czego możemy spodziewać się po jej smaku i aromacie. Jest wytwarzana tylko z jednego rodzaju ziarna (jęczmiennego) oraz często bywa leżakowana w różnych beczkach po różnych rocznikach dla uzyskania wyjątkowego smaku i aromatu.  

Whisky mieszane (blended), mogą nas zaskoczyć smakiem lub bukietem aromatu, szczególnie te mieszane z kilkunastu rodzajów destylatów. Czasami nawet czterdziestu albo więcej, które są zazwyczaj młodymi destylatami, chociaż nie brakuje także starszych roczników. Mieszanie nadaje trunkowi charakteru oraz łagodzi smak, zaś proporcje zależą oczywiście od producenta. Jest to najpopularniejszy rodzaj whisky na świecie, będący filarem sprzedaży takich marek jak Chivas Regal, Ballantine’s, Tullamore Dew czy Grant`s.  

Inna jest również metoda destylacji. W przypadku single malt, to destylacja alembikowa, która jest droższa, mniej wydajna, ale daje bogatsze właściwości smakowe. W przypadku whisky blended wystarcza destylacja kolumnowa. 

Inaczej też leżakuje się te dwie odmiany whisky. Tę najlepszą leżakuje się w beczkach używanych najwyżej trzy razy i są to beczki najwyższej jakości. W tanich whisky mieszanych nikt nie kontroluje jakości beczek ani wielokrotności ich używania. 

W TUTU Jazz & Whiskey Club dostępnych jest ponad pięćdziesiąt różnorodnych whisky, które ucieszą każde podniebienie, te bardziej wysublimowane oraz te dopiero rozpoczynające podróż przez świat whisky. Jedyne co pozostaje, to udać się do toruńskiego klubu jazzowego i wybrać pierwszą butelkę, spróbować drugą, aż trafisz na wyczekiwany, perfekcyjny smak.   

Odwiedź strony naszych pozostałych klubów